Speriaţi de noile reglementări fiscal, cei mai mulţi profesori giurgiuveni au renunţat să mai acorde meditaţii motivând că nu mai este rentabil.
“Nu am timp pentru meditaţii, mai mult nici legislaţia nu este clară. Mulţi dintre colegii mei nu mai fac meditaţii pentru că nu mai este rentabil în condiţiile în care mai trebuie să plăteşti şi la fisc”, a spus pentru “Adevărul de Seară”, Carmen Banu, profesor matematică, Şcoala generală numărul 7.
Tariful pentru o oră de meditaţie la matematică, pentru ciclul gimnazial, este de 20 lei pentru o oră iar frecvenţa meditaţiilor este în general de două şedinţe săptămânale. Cele mai scumpe rămân meditaţiile la limbile străine, pentru care părinţii scot din buzunar între 20 şi 45 lei pe oră.
În timp ce unii aşteapă ca elevii să-I contacteze, alţii postează anunţurile pe internet.
“Profesoară de limba engleză şi franceză ofer meditaţii pentru clasele II-XII. Metode interactive. Deţin atestat de traducător autorizat pentru limba engleză şi limba franceză şi Paşaportul European al Limbii Engleze şi Franceze. Absolventă a Universităţii Bucureşti - Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Preţ 40 ron/oră”, aşa sună unul dintre anunţurile postate de cei care încă mai dau meditaţii.
Doar 14 meditatori au declarat la Fisc
Cei care-şi declară veniturile provenite din astfel de activităţi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Giurgiu(DGFP) sunt foarte puţini.
Potrivit datelor înregistrate la DGFP, în 2010, doar 14 profesori giurgiuveni şi-au declarat veniturile provenite din meditaţii.
„Până acum nu a fost amendat nici un profesor pe motiv că nu şi-a declarat veniturile. Ca să se întâmple acest lucru trebuie ca cineva să depună o reclamaţie în acest sens. Pentru serviciile executate de meditatori, norma de venit stabilită pentru 2011 este de 16.240 lei, din care profesorii vor plăti un impoz