Apa furnizată populaţiei va rămâne nepotabilă până la finalizarea lucrărilor de înlocuire a reţelei de alimentare a oraşului. „În momentul în care toată lucrarea de înlocuire a conductelor va fi realizată, cetăţenii vor putea bea apă de la robinet fără să mai resimtă mirosul şi culoarea gălbuie“, spune viceprimarul Alexandru Stoica.
Demarată în iunie 2010, înlocuirea reţelei de alimentare cu apă va fi finalizată abia în vara acestui an, când, teoretic, toţi cei 42 de kilometri de conducte din oţel vor fi înlocuiţi cu ţevi din PVC. Cum lucrările la reţeaua de alimentare mai durează cel puţin şase luni, există riscul ca, până la finalizarea acestora, analizele de potabiliate a apei sa reconfirme prezenţa trihalometanilor. SC Urban SA susţine, însă, că nu sunt motive de îngrijorare. „Vom încerca să ţinem situaţia sub control şi să evităm stfel de moment“, spune Valentin Cilibeanu. Costurile totale ale lucrărilor se ridică la peste 10 milioane de euro.
Localnicii, îngrijoraţi
Oamenii se tem să nu se îmbolnăvească, aşa că sunt nevoiţi să cheltuie lunar sute de lei pe apa plată. „Apa de la robinet are un gust de metal şi o culoare maronie. E greu să te speli cu ea, darămite să o foloseşti pentru consum. Nu o ducem deloc bine cu banii, dar, din puţinul pe care îl avem, cumpărăm apă plată de la magazin“, spune Mihai Vasile, un pensionar în vârstă de 68 de ani.
„Am auzit că apa conţine substanţe cancerigene. Eu cumpăr doar apă plată şi minerală, pentru că pe cea de la robinet nu pot să o beau. Are un gust foarte ciudat, de metal, şi simţi că ţi se usucă gura de la ea. Pentru mâncare, mai merge că o fierbem, dar pentru băut, în niciun caz“, spune şi Constantina Şerban (47 de ani). „Bem apă plată şi tot cu ea facem şi mâncare. Nu este bună deloc cea de la robinet. Cred că oamenii ăştia vor să ne omoare cu apa asta. Domnu’ primar ne minte că e p