Cinci cimpanzei masculi care traiesc in padurea ecuatoriala africana din Guineea au invatat cum sa dezactiveze, si uneori sa distruga, capcanele instalate de vanatori.
Abilitatea cimpanzeilor, analizata in ultimul numar al revistei Primates, demonstreaza ca aceste animale pot invata precis si fara a incerca in prealabil, pentru ca o singura greseala le poate fi fatala, informeaza
Discovery.
Aceasta descoperire explica motivul pentru care cimpanzeii salbatici din Bossou, Guineea, sufera mai putine rani si inregistreaza mai putine decese comparativ cu animale asemanatoare din alte locuri.
Doi cercetatori de la Japan Monkey Center au studiat cimpanzeii din Bossou intre iulie 2002 si martie 2003, apoi intre aprilie si septembrie 2004. Atunci ei au observat prima data ca cinci masculi diferiti au trecut prin etapele dezactivarii unei capcane intalnite intamplator.
"In trecut, un animal care ar fi cazut intr-o capcana ar fi dezvoltat acest comportament, insa tinerii cimpanzei dobandesc aceste tehnici fara sa fi suferit in prealabil", adauga cercetatorul.
In alte zone, cimpanzeii care supravietuiesc unei capcane sunt mutilati pe viata.
In Padurea Kalinzu din Uganda, 10 din cei 16 masculi identificati aveau bratele ranite. In Padurea Budongo din aceeasi tara o cincime din toti cimpanzeii au rani de pe urma capcanelor.
Vernon Reynolds, cercetator la Budongo Forest Research Project a declarat pentru Discovery News ca "descoperirile sunt exceptionale", cu toate ca nu stie precis din ce motiv cimpanzeii din Bossou au capatat abilitatea de a dezactiva capcanele, fara sa fi cazut niciodata in ele mai inainte.
"Cimpanzeii nostri din Budongo declaseaza alarma cand unul dintre ei cade intr-o capcana si, de obicei, masculul alfa vine si inlatura capcana in care fusese prinsa o femela",