Copiii care dovedesc o slabă stăpânire de sine la vârsta de trei ani se confruntă cu un risc mult mai mare de a înregistra, în jurul vârstei de 32 de ani, o serie de eşecuri majore - probleme de sănătate, dependenţă de droguri, dificultăţi financiare şi cazier judiciar, informează Mediafax.
Cercetătorii de la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord au monitorizat timp de 30 de ani peste 1.000 de copii din Noua Zeelandă, care au fost evaluaţi de profesori, părinţi, alţi observatori şi chiar de ei înşişi. Concluziile studiului au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Printre criteriile de evaluare se numără incapacitatea de a-şi stăpâni furia, lipsa perseverenţei în atingerea scopurilor, dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor primite, hiperactivitate, tendinţa de a acţiona fără a gândi, dificultatea de a-şi aştepta rândul, stare de agitaţie şi lipsa de scrupule.
Copiii care au obţinut cele mai mici scoruri în funcţie de aceste criterii au fost cei mai numeroşi dintre aceia care, ajunşi la o vârstă adultă, sufereau de probleme respiratorii, boli sexuale transmisibile, obezitate, o concentraţie mare de colesterol şi hipertensiune, a declarat psihologul Terrie Moffitt, de la Universitatea Duke, coautor al acestui studiu.
Savanţii au constatat că micuţii care au obţinut cele mai mici scoruri la testele de stăpânire de sine, la vârsta de cinci ani, se confruntau cu un risc considerabil mai mare, comparativ cu fraţii sau surorile lor, de a deveni fumători, de a obţine rezultate şcolare mai slabe şi de a manifesta un comportament antisocial în jurul vârstei de 12 ani.
Copiii care dovedesc o slabă stăpânire de sine la vârsta de trei ani se confruntă cu un risc mult mai mare de a înregistra, în jurul vârstei de 32 de ani, o serie de eşecuri majore - probleme de sănătate, dependenţă