Consiliul Superior al Magistraturii nu lasă impresia că s-ar supune deciziei CCR, care a desfiinţat hotărârea Senatului privind validarea noilor săi membri. Sursa: CODRIN PRISECARU
Activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) continuă şi după decizia de ieri a Curţii Constituţionale a României (CCR), care a pus sub semnul întrebării nu doar existenţa celui mai important for din justiţie în actuala formulă, ci şi funcţionarea lui sub actuala conducere.
Concret, CCR a admis ieri ambele sesizări ale PDL privind validarea noilor membri ai CSM de către Senat. Hotărârea Senatului a fost declarată neconstituţională şi, implicit, desfiinţată.
Cei patru contestaţi
Prima dintre sesizările PDL îl viza pe unul dintre reprezentanţii societăţii civile în Consiliu, Victor Alistar, care, potrivit unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), nu mai poate ocupa o funcţie publică până în august 2012, din cauza unei situaţii de incompatibilitate.
Pe de altă parte, Alistar susţine că a contestat această de cizie, însă ANI precizează că hotărârea sa este definitivă, fiind atacată tardiv. Cealaltă sesizare a PDL se referea la magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Daniel Chiu jdea, care, potrivit Legii de funcţionare a Consiliului, nu ar mai fi avut dreptul să candideze pentru al doilea mandat.
Aceştia au candidat însă, argumentând că prevederea ar fi fost introdusă în Regulamentul CSM în timpul primului lor mandat şi că ar avea efecte doar peste şase ani. În fine, CSM a remis ieri un comunicat ambiguu şi interpretativ, în care invocă un articol din Legea fundamentală, potrivit căruia deciziile CCR "au putere numai pentru viitor".
CANDIDATURI
Contestaţi şi de colegi, "dinozaurii" CSM au fost, totuşi, realeşi
Georgeta Ghidovăţ
"Bătălia" pentru a