Muzeografii au pus din loc în loc găleţi din plastic, în care să se scurgă apa de pe pereţii proaspăt restauraţi. Directorul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească vine cu o ştire bombă. La câteva săptămâni de la recepţie, s-a stricat instalaţia de dezumidificare şi d’aia curge apă pe pereţii istoriei.
Pentru reabilitarea şi conservarea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească s-au cheltuit 3,5 milioane de euro. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Spania, specializată în lucrări de restaurare, care însă a intrat în procedură de faliment înainte să-şi trimită oamenii la Târgovişte.
Ştafeta execuţiei a fost preluată de partenerul local, o societate care nu fusese implicată niciodată în asemenea proiecte minuţioase. Specialiştii în muzeologie şi arheologie au tras semnale de alarmă chiar de la începerea lucrărilor, susţinând că sunt făcute de mântuială. Au fost contrazişi imediat de autorităţi. Nici conducerea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească nu a avut ceva de obiectat. Proiectul avea avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, ceea ce părea suficient.
Timpul a demonstrat însă că s-a lucrat după ureche şi fără să fie respectată istoria. Târgoviştenii au rămas stupefiaţi acum, când s-a închis şantierul, văzând că ruinele fostului palat domnesc au fost „împodobite” cu... ferestre şi uşi cu geam termopan.
Milioane de euro pentru o lucrare de mântuială
Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească seamănă cu o seră. În interior, deja s-a format condens. Pe la colţuri, au fost amplasate găleţi, în care să se acumuleze apa care curge nestingherită pe pereţii prospăt restauraţi.
Directorul Complexului, Ovidiu Cîrstina, ne-a spus că situaţia de faţă nu are legătură cu geamurile termopan, ci cu instalaţia de dezumidificare, care s-a stricat. „Aşteptăm să vină constructorul, să remedieze