Cei mai mari jucători din piaţa petrolieră locală, Petrom şi Rompetrol, au anunţat primele scăderi de preţuri de anul acesta, de circa 4 bani pe litru. Ieftinirile nu au intervenit pe fondul protestelor din benzinării sau ca efect la declaraţiile dure ale oamenilor politici, ci datorită eliminării unei taxe şi anume centul pe litru.
"Datorită reducerii componentei de taxare cu 0,01 dolari, ca urmare a sistării colectării taxei reprezentând Fondul Special pentru Produse Petroliere (FSPP), preţul carburanţilor în benzinăriile OMV şi Petrom se va reduce cu 4 bani pe litru începând cu data de 25.01.2011", spun reprezentanţii Petrom, cea mai mare companie din România.
La rândul lor, reprezentanţii Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţa petrolieră locală, spun că tot de ieri a aplicat o ieftinire de 3 bani pe litru pentru toate sortimentele de carburanţi comercializate în reţeaua proprie."Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol în România, va reduce din 25 ianuarie preţurile de referinţă la carburanţii comercializaţi cu 0,03 lei/litru, ca urmare a eliminării de vineri, 21 ianuarie, a taxei de 1 cent USD/litru aferentă FSPP", spun reprezentanţii Rompetrol.
Fondul Special pentru Produse Petroliere a fost creat pentru stingerea datoriilor fostei Companii Române de Petrol în valoare de aproximativ 647,3 milioane de dolari. Taxa de 0,01 dolari/litru s-a aplicat din 1 ianuarie 2001 carburanţilor produşi şi comercializaţi în România, iar din 2005 aceasta s-a aplicat şi celor exportaţi. Datoria fostei Companii Române de Petrol, reprezentând creditele contractate pentru finanţarea importurilor de ţiţei din perioada 1992-1997, a fost acoperită integral încă din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat să încaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.
Petrolişt