Neliniştea tot mai acută din pieţe cu privire la situaţia unor ţări din zona euro şi la stabilitatea monedei unice pune presiuni dure asupra liderilor UE, impunând măsuri mai dure de combatere a crizei datoriilor de stat, notează agenţia internaţională de presă.
În timp ce bogaţii lumii se reunesc la Davos pentru conferinţa anuală a Forumului Economic Global, 59% dintre respondenţii la Bloomberg Global Poll, un sondaj realizat în fiecare an la care participă 1.000 de investitori internaţionali, cred că cel puţin un stat va părăsi zona euro până în 2016, în timp ce 11% restrâng acest orizont la următoarele 12 luni.
Părerile sunt împărţite în privinţa intrării Portugaliei în default, în timp ce majoritatea investitorilor şi-au exprimat încrederea în Spania.
Pesimismul care rezultă din sondaj subliniază situaţia delicată în care se află liderii europeni, precum preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, care trebuie să reacţioneze urgent şi decisiv pentru a calma pieţele, după ce fondul de 750 miliarde euro înfiinţat anul trecut pentru sprijinirea statelor din zona euro nu a liniştit investitorii.
Problemele Europei se numără printre priorităţile discuţiilor care au loc în aceste zile în staţiunea elveţiană de ski Davos, unde sunt invitaţi 2.500 de oficiali, bancheri şi economişti, printre care se numără şi lideri precum Sarkozy, Merkel şi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Respondenţii sondajului Bloomberg, investitori, analişti şi traderi, se constituie în acest an în două tabere: 45% cred că zona euro se va destrăma într-un final, ceilalţi consideră că uniunea va rezista.
Majoritatea celor care prevăd colapsul zonei euro consideră că evenimentul nu va avea loc într-un orizont de cinci ani.
La reuniunea de anul trecut de la Davos, oficialii greci făceau un ultim efort, fără