Primarul comunei băcăuane susţine că experţii Institutului de Petrol şi Gaze au încheiat raportul privind cauza exploziei din luna decembrie, şi că vinovată s-ar face firma Petrom.
Zona afectată de emanaţiile de gaze din comuna Zemeş nu va mai putea fi locuită niciodată. La această concluzie au ajuns specialiştii Institutului de Petrol şi Gaze (IPG) din Ploieşti care au încheiat la începutul acestei săptămâni expertiza efectuată după ce o locuinţă a sărit în aer în luna decembrie.
Conducte neîntreţinute
În urma deflagraţiei, trei persoane au fost internate în spital cu arsuri grave, 27 au fost mutate din locuinţele lor, iar cei 159 de elevi ai şcolii „Ştefan cel Mare“ au fost transferaţi la o altă unitate din comună. „Specialiştii de la lPG au scris în raport că emanaţiile de gaze provenite din subteran au drept cauză o întreţinere defectuoasă a conductelor de petrol şi gaze şi a sondelor de extracţie din zonă. Aceste conducte nu mai erau folosite de mulţi ani şi ele aparţin Petromului“, a spus Ioan Şelaru, primarul comunei Zemeş.
În acelaşi raport se recomandă ca toate cele şase locuinţe aflate în zona de risc şi şcoala „Ştefan cel Mare“ să fie dezafectate. „Noi nu avem bani la bugetul local pentru a ridica alte case. Trebuie să fim ajutaţi de Guvern. Oamenii vor trebui să dea în judecată firma Petrom pentru a-şi recupera pagubele“, a adăugat Şelaru. Raportul întocmit de experţii IPG Ploieşti nu a ajuns încă la Prefectura Bacău, iar Guvernul nu a fost deocamdată anunţat de situaţia în care se află sinistraţii din Zemeş.
Prefectul nu are raportul
„Trebuie mai întâi să primim acest raport şi să vedem exact ce scrie în el. Abia apoi vom lua o decizie finală“, a spus Nicoleta Zărnescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bacău. Sinistraţii din Zemeş au primit sprijin din partea Consiliului Judeţean Bacău