Porcul se îngrață în ajun… mai ales în căminele studențești, acolo unde tinerii universitari ar face orice pentru un “sfânt 5” la examenele ce bat la ușă. Dorm cu cartea sub pernă, stau nopți în șir în bibliotecă și dau iama în farmacii căutând produse de stimulare a memoriei.
“Acestea sunt bune, nu au contraindicații, însă dau cele mai bune rezultate doar dacă sunt luate cu cel puțin o lună înainte de perioada sesiunii. Ele sunt cu adevărat eficiente abia de la a treia săptămână de administrare încolo.
Atunci se observă cu adevărat un efect de calmare a stării de stres și de acumulare a informației”, a explicat Monica Iran, farmacistă. Cei care își doresc un astfel de stimulent trebuie să știe că există trei tipuri de produse ce se găsesc în mai toate farmaciile.
“Mai întâi sunt cele pe bază de lecitină, care pot conține și acizi grași nesaturați. Lecitina este un foarte bun neurotransmitător, ajutând la transmiterea impuslsului nervos între celule. Astfel de produse pot fi administrate pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile, câte o capsulă pe zi. Ele au și un efect secundar pozitiv, acela de a scădea colesterolul”, spune Monica Iran.
Pe de altă parte există produse ce stimulează circulația cerebrală. Un flux sangvin mai puternic ce ajunge la creier ajută la o mai ușoară acumulare a informației.
Există, de asemenea, și formule mai complexe, care vin dinspre Orientul Îndepărtat conțin ginseng, extract de cola și extract de lăptișor de matcă.
“Eu unul beau lecitină și multă cafe ape timpul examenelor ca să pot sta treaz cât mai multe ore. Sunt obișnuit să învăț pet imp de noapte ceea ce înseamnă că am nevoie neapărat de un stimulent”, a spus Marius Chirică, student.