Un grup de opt voluntari, majoritatea din judeţul Mureş va porni la finele lunii februarie într-o misiune umanitară în Nepal. Voluntarii vor oferi servicii medicale populaţiei băştinaşe din zonă, dar vor implementa şi un program educaţional pentru copiii din zonă.
Un grup de voluntari format din medici, asistenţi, dar şi persoane fără studii medicale va pleca la sfâşitul lunii martie în Nepal într-o misiune umanitară.
Grupul este format din medicii mureşeni Delia Juncu şi Ilie Nica, din asistenţii medicali Ilyes Ferenc şi Szasz Robert, alături de notarul public Lăcrămioara Osoianu şi responsabilul de comunicare, Alina Aldea. Grupul va fi coordonat de medicul stomatolog Roland Hermann, liderul asociaţiei FORMS, organizatoarea misiunii umanitare.
Scopul misiunii
Expediţia va avea loc în zona montană Solukhumbu, mai exact în localitatea Nunthala, la circa 3.000 de metri altitudine. În cătunele montane din zona respectivă trăiesc circa 5.000 de oameni, cărore le revine un singur spital, cu personal medical redus. Spitalul se află însă la zece ore de mers pe jos din zona în care aceştia trăiesc.
Voluntarii mureşeni vor încerca să-i ajute pe locuitorii din zonă prin înfiinţarea a trei cabinete medicale- unul pentru bărbaţi, unul pentru femei şi un cabinet stomatologic. „Acţiunile echipei româneşti vizează identificarea şi tratarea cazurilor de urgenţă şi cele cronice. Se are în vedere şi rezolvarea problemelor stomatologice ale pacienţilor. De asemenea, vom iniţia un program educaţional care să furnizeze informaţii practice despre imbunătăţirea stării de sănătate şi prevenirea îmbolnăvirilor”, a precizat Roland Hermann, coordonatorul proiectului.
Ajutor medical de specialitate
Potrivit medicilor mureşeni, principalele boli cu care băştinaşii se confruntă sunt TBC, afecţiunile alimentare, dar şi traumele şi contuziile cauzate de tere