Utilizarea cărbunelui pentru funcţionarea CET Braşov reprezintă aproape 25% dintre emisiile de gaze cu efect de seră pe teritoriul oraşului.
Procentul reiese dintr-un raport al Agenţiei pentru Managemenrul Energiei şi Protecţiei Mediul (ABMEE) Braşov, realizat în colaborare cu o companie franceză de management energetic.Principalele surse care emit CO 2 sunt sectorul energetic, al transporturilor şi cel al deşeurilor.
Pe viitor, se vor demara acţiuni în scopul reducerii cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), îmbunătăţirii eficienţei energetice şi folosirii energiei regenerabile. Astfel, emisiile de GES din sectorul energetic ar putea fi reduse prin dezvoltarea unei reţele de termoficare pe bază de lemne. „Ne dorim să reducem emisiile de CO 2 cu cel puţin 20 de procente până în 2020 astfel încât aerul respirabil din Braşov să fie mult mai curat. Această balanţă nu s-a mai făcut în niciun alt oraş din România, dar în prezent alte municipii sunt angajate în această iniţiativă de reducere a emisiilor de CO 2", a declarat Camelia Raţă, directorul executiv al ABMEE Braşov.
De asemenea, în ceea ce priveşte sectorul rezidenţial şi al construcţiilor se doreşte realizarea unor construcţii ecologice, iar pentru reducerea emisiilor de GES din transporturi s-a luat în calcul reintroducerea unei linii de tramvai, amenajarea pistelor pentru biciclete şi instituirea unui serviciu de închiriere de biciclete în diferite zone de tranzit.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: