Bogăţenii sunt oameni vrednici şi cu un spirit aparte. Poate tocmai de aceea ideea înfiinţări unei biblioteci publice în această comunitate a venit cu mai bine de un secol în urmă.
Biblioteca rurală din Bogaţi datează din anul 1897 şi este cea mai veche bibliotecă rurală din ţară. A fost înfiinţată ca o filială a Bibliotecii Judeţene Argeş, instituţie ea însăşi tânără, la acea vreme.
Peste 10.000 de volume
Fondul de carte din această bibliotecă, al cărei mic sediu fiinţează fix în curtea primăriei, cuprinde peste 10.000 de volume. De la autorii clasici, la filosofie, Istoria Religiilor, cărţi de specialitate în ştiinţe, reviste, ziare, carte veche şi nouă. Ce se cere în programele şcolare nu poate lipsi, la fel şi cărţile noi esenţiale. Zestrea de cărţi a bibliotecii a fost realizată în ani de „muncă". Multe dintre volume au venit din donaţii de la biblioteca „mamă". „Dinicu Golescu" din Piteşti, dar şi de la oameni sau pur şi simplu din achiziţii proprii. „Am căutat să nu ne lipsească nimic din programa şcolară şi nici colecţiile de autori clasici, români şi străni. Avem un fond de carte destul de bogat, de aproximativ 10.000 de cărţi", spune Maria Armeanu, bibliotecara din Bogaţi.
Din colecţia „rurală" nu lipseşte „Istoria culturii şi civilizaţiei", de Ovidiu Drâmba, toate volumele din „Istoria Ideilor şi credinţelor religioase", de Mircea Eliade, chiar şi publicaţii de pe vreme comunismului. „Copiii trebuie să ştie şi să înveţe despre această parte din istorie. Nu trebuie să o dăm deoparte. Ar fi o greşeală. Trebuie să ştie ce se scria şi mai ales ce era permis spre publicare", adaugă bibliotecara.
De 30 de ani oferă cărţi cititorilor
Maria Armeanu este o femeie foarte rafinată, de o fineţe aparte şi extrem de calmă. Parcă a îmrumutat ceva din frumuseţea şi înţelepciunea cărţilor care au înconjurat-o timp de mai bine de 30 de ani