Speranţa că un nou ciclu economic se va întrupa în 2011, mizând desigur pe o nouă fază, de avânt, nu este nicidecum neîntemeiată. Trenul a pornit, dar ar putea avea întârzieri ce ar putea să înceapă a fi recuperate abia în semestrul al doilea. Mai ales că nu au fost găsite încă soluţii pentru depăşirea stării financiare fragile din acele companii risipitoare de resurse. Dintre cele de stat mai cu seamă. Sunt însă şi alte neîmpliniri ce au fost reportate din 2010. Şi, după cum vom vedea, ne vor da dureri de cap de-a lungul întregului an 2011.
Ce schimbări aşteptăm în 2011? Întâi şi întâi, ne dorim să vedem sfârşitul unui ciclu economic, care a avut baza de lansare în anul 2000, şi începutul unui nou ciclu. În decembrie 2008 s-a produs o răsturnare dramatică. Se încheiase faza de creştere economică plus a ciclului actual. Şi începea faza de declin. După ce, timp de nouă ani, epuizasem o bună parte din resurse într-o încercare disperată de a trăi mai presus de puterile noastre, ne-am trezit în 2009 că preţul consumului fără reforme este extrem de greu de plătit. Ne-am trezit, dintr-o dată, că banii sunt mai puţini şi mai scumpi. Iar oferta internă de mărfuri, în condiţiile în care serviciile, industria şi agricultura erau mult rămase în urmă, fusese devansată de cererea de consum. Mai mult, din cauza vechilor reflexe, de care reuşisem să ne rupem, sectorul privat trăia sub nenumărate ameninţări. Economia nu putea produce bani care să fie investiţi în acţiuni de anvergură. Iar de afară, fluxul valutar îşi rărise intrarea în ţară. Aşa că ne-am văzut siliţi să lăsăm în urmă nouă ani de creştere economică mare şi şapte ani de neîntreruptă dezinflaţie. Intrând, începând din ianuarie 2009, în recesiune.
Vremuri grele. Din cauza recesiunii care ne-a dat de furcă doi ani fără întrerupere, s-au închis fabrici, companii din servicii ori din alte sectoare, sute de m