Parlamentul European (PE) are trei scenarii pentru votul privind acceptarea sau respingerea candidaturilor României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În niciuna dintre situaţii însă europarlamentarii nu vor să se pronunţe fără să studieze rapoartele tehnice la care Consiliul le dă acces restricţionat.
Primul scenariu anunţat de raportorul Parlamentului European pe chestiunea Schengen în Comisia de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, Carlos Coehlo, este cel în care evaluările grupului de experţi arată că, din punct de vedere tehnic, ambele ţări sunt pregătite şi pot adera.
„O a doua variantă este cea în care rapoartele tehnice nu recomandă aderarea pentru niciunul din cele două state membre. Noi trebuie atunci să facem o evaluare politică, dar, pentru acest lucru, avem nevoie să ştim ce este în rapoarte", a spus Coelho. Cea mai complicată situaţie pentru europarlamentari ar fi cea în care experţii Consiliului ar decide că o ţară îndeplineşte condiţiile pentru eliminarea controlului la frontiere şi alta nu.
„Trebuie să ştim, în această a treia situaţie, dacă putem face o evaluare temporară, adică dacă ţara cu probleme poate remedia situaţia rapid şi atunci ar fi mai bine ca cele două ţări să fie acceptate împreună. Dacă însă dificultăţile tehnice sunt de lungă durată, ne-am putea confrunta cu problema frontierei dintre cele două", a mai spus raportorul PE.
Scandalul dintre PE - care a cerut accesul la rapoartele tehnice pentru toţi eurodeputaţii şi Consiliul European - care a refuzat să trimită evaluările invocând caracterul secret al informaţiilor a contiunat şi ieri. Unii europarlamentari au anunţat că, în cele din urmă, Consiliul ar fi cedat criticilor PE, alţii au spus că este vorba doar de documente vechi, nerelevante.
Discutarea proiectului de raport pe Schengen este prevăzută în PE pentru 3 februarie, în vederea adop