Flaviu Mîrza este unul dintre tinerii care are dansul în sânge, şi nu dansul modern, ci cel popular, tradiţional. Tânărul face parte din grupul de dansuri al Ansablului Centrului cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia.
Profil
Născut la: 22 februarie 1991, Mihalţ, Alba
Studii: student anul I la Marketing
Familie: un frate mai mare
Copilărind la sat, locul în care valorile strămoşeşti se păstrează din generaţie în generaţie, a luat contact cu dansul popular la o vârstă fragedă.
Dansator la „Banu Mihalcea“
Dragostea pentru joc i-a fost insuflată de mama sa, care îl ducea cu ea la repetiţiile ansamblului „Banu Mihalcea“. „Pe la vârsta de 12 ani, mama mă lua cu ea la repetiţiile ansamblului. Ea era şi interpretă şi dansatoare.
În primă fază eram fascinat de felul în care se mişcau dansatorii de la noi de la Mihalţ, iar apoi, după vreo trei ani, l-am rugat pe un băiat din trupă să mă înveţe şi pe mine câţiva paşi“, povesteşte Flaviu Mîrza.
Acesta îşi aminteşte că doar în trei zile a învăţat mişcările elementare, dar şi figuri din dansul ţărănesc „Haidău“. „Haidăul este singurul dans cu bătaie pe mâna stângă. Este un dans fecioresc, cu mişcare moderată şi se execută după melodie. Am învăţat apoi Învârtita şi Haţegana“, a precizat Flaviu.
Pregătit de învăţătoarea Elena Muntean, a fost inclus în formaţia de copii a ansamblului, iar în anul 2006 a participat împreună cu trupa din Mihalţ la spectacolul „Cultură pentru cultură“ din comuna Râmeţ. A fost prima apariţei pe scenă ca şi dansator profesionist.
„Am avut foarte mari emoţii pe scenă, a fost şi prima dată când m-am încurcat în paşi. Din păcate ansamblul de la Mihalţ s-a destrămat în 2008“, a spus dansatorul.
Ştie dansuri din zone diferite ale ţării
Flaviu Mîrza nu a renunţat la pasiunea sa pentru dansul po