Membrii echipajului se întâlnesc în fiecare seară pentru a face o călătorie prin deşert şi pentru a privi cerul.
O echipă de şase cercetători români participă, pentru prima dată, la o misiune „marţiană". Ei nu au ajuns însă pe „Planeta Roşie", ci într-un habitat simulat: Mars Desert Research Station - Staţiunea de Cercetări Marţiene din Platoul Colorado, SUA.
Misiunea este o simulare, dar nu este nici pe departe o joacă. Timp de două săptămâni, între 14 şi 29 ianuarie, ei se vor comporta ca şi cum s-ar afla pe „Planeta Roşie". Membrii echipajului vor scrie zilnic pentru „Adevărul" un jurnal de bord.
26 ianuarie. Intrăm acum în ultimele patru zile de simulare a unei misiuni pe Marte. În episoadele ce vor încheia această expediţie vă vom povesti ce a făcut aici fiecare dintre noi. În numerele trecute aţi citit despre studiile ştiinţifice ale Iuliei şi ale lui Beatrice, despre cum se poate construi un ceas solar pe Marte, mâine vă vom povesti cum a decurs expediţia roverului în deşertul american.
După o zi întreagă de muncă, fie pentru a face cercetări, fie pentru ingineria habului, în jurul orei 20.00 ne întâlnim cu toţii la observatorul astronomic sau facem o călătorie prin deşert pentru a privi cerul. Suntem foarte departe de civilizaţie şi nu există niciun fel de poluare luminoasă, iar imaginea stelelor pe cerul negru nu poate fi descrisă în cuvinte.
Se spune că stelele sunt crăpături în cer prin care putem vedea lumina divină, sori îndepărtaţi, planete sau chiar suflete ce privesc în linişte către Pământ. În timp ce peste deşert se lasă un frig cumplit, Haritina ne învaţă cerul. Odată ce ştii cum să priveşti stelele, înţelegi mai uşor misterele pe care le ascunde astronomia.
Cât timp membrii echipajului ascultă poveştile ei, Dragoş pleacă singur mai departe, pentru a încerca câteva sesiuni de astrofotografie şi pentru a ascu