Enel (Italia) şi Arcelor Mittal România sunt singurii parteneri străini pe care statul român îi mai are alături în proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după ce în mai puţin de un an s-au retras CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian) şi Iberdrola (Spania).
Cele două reactoare noi de la Cernavodă reprezintă cel mai ambiţios proiect de investiţii al statului român din ultimii 20 de ani, care deşi a suscitat interesul celor mai mari companii energetice europene, înregistrează o întârziere de doi ani faţă de termenul anunţat iniţial.
"Astăzi (24 ianuarie - n.red.) a avut loc întâlnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizează construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Trei dintre investitori au anunţat la reuniune că se vor retrage din proiect din motive ce ţin de strategia fiecărei companii. Companiile rămase în proiect, Nuclearelectrica, ArcelorMittal şi Enel, şi-au reafirmat decizia de a continua proiectul", au declarat reprezentanţii Ministerului Economiei.
Săptămâna trecută, într-un comunicat comun, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ şi-au anunţat retragerea din proiect invocând "incertitudinile economice şi de piaţă" care au înconjurat această investiţie. În toamana anului trecut şi CEZ renunţase la proiectul nuclear de la Cernavodă pentru a se concentra pe investiţii similare în Cehia.
"Mai departe, cele două companii rămase îşi vor expune participaţiile la care vor să ajungă. În cazul acesta acestea se vor mulţumi cu puţin, adică exact cu cât au în prezent, statul va prelua participaţiile rămase în urma plecării celorlalţi investitori după care va lansa procesul de atragere a unor noi investitori", spun reprezentanţi ai Ministerului Economiei.
Practic, dacă ar fi să cumpere toate participaţiile la care au renunţat investitorii străini,