Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a spus ieri că atâta timp cât va fi în funcţie, străinilor nu li se va permite să cumpere teren agricol în România fără să fie supuşi restricţiilor.
"Străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii (adică doar organizaţi prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice n. red.). Acestea nu vor fi ridicate cât voi fi eu ministru. Securitatea agricolă a României nu va fi afectată", spune Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.
Declaraţia survine în contextul în care Comisia Europeană a cerut recent Bulgariei şi României să reducă perioada în care cetăţenii străini nu pot cumpăra direct pământ în România şi în condiţiile în care discuţiile privind o nouă taxă pe terenurile agricole nelucrate, posibil de 400 de lei pe hectar, ar putea determina vânzarea în masă a terenurilor de către fermierii de subzistenţă. Deja, companiile străine, dintre care cele mai agresive sunt daneze, au cumpărat sute de mii de hectare de teren arabil şi de pădure în România. Discuţia este cu atât mai importantă cu cât în lume sunt tot mai multe discuţii privind eventualitatea apariţiei unei crize a alimentelor, cerealele scumpindu-se cu 40-50% în ultimul an.
Ministerul Agriculturii şi-a manifestat recent intenţia de a mări de zece ori impozitul pentru terenurile agricole nelucrate. România impozitează acum fiecare hectar de teren nelucrat cu sume cuprinse între 36 şi 43 de lei pe an.
Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii ministerului, iniţiativa se va concretiza printr-o lege sau ordonanţă de urgenţă, aceasta urmând să prevadă o taxă de 400 de lei pentru fiecare hectar lăsat în paragină.
Ministrul Tabără spune că suprataxarea terenurilor agricole neexploatate este o măsură prin care cei care deţin astfel de terenuri sunt încurajaţi să le dea în arendă sau să se asocieze pentru a le exp