Apropiaţii scriitorului contestă acuzaţiile care îi sunt aduse de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivei Securităţii (CNSAS). Ei sunt convinşi că publicistul n-a fost turnător la Securitate, aşa cum e acuzat de CNSAS. Aceştia spun că pe vremea aceea, publicistul era împotriva sistemului.
Vestea că Ioan Groşan a fost informator al Securităţii şi că CNSAS a cerut Curţii de Apel Bucureşti să dea un verdict în acest caz a căzut ca un trăznet în Maramureş, locul de baştină al scriitorului.
„Era un contestatar acerb al regimului“
„Îl cunosc pe Ioan Groşan încă din studenţie. Suntem prieteni de o viaţă! El era la filologie, iar eu la arte plastice. Nu cred că a fost un turnător la Securitate. Nici n-avea cum! Era împotriva principiilor sale, mai ales că pe vremea respectivă era un contestatar acerb al regimului şi uneori devenea chiar de necontrolat: înjura şi era împotriva normelor impuse“, mărturiseşte Ioan Marchiş, şeful Direcţiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş.
Acesta mai susţine că astfel de acuze aduse după 22 de ani de la Revoluţie sunt tardive şi nu-şi au locul. „E mult prea târziu să vii acum şi să aduci asemenea acuzaţii unui om de valoare, care şi-a făcut un nume important în elita scriitorilor din ţară. Cred că există conflicte acolo sus, sau cei de la Uniunea Scriitorilor din Bucureşti au fost deranjaţi de ceva. De altfel, în ultima vreme s-au auzit mai multe răutăţi la adresa lui. Inclusiv ultima sa carte, «Un om din Est», lansată anul trecut, a primit critici răutăcioase care nu-şi au rostul, mai ales că este o operă de excepţie“, susţine Marchiş.
„Şantajul este singura posibilitate“
Un alt apropiat al scriitorului Ioan Groşan încă din vremea studenţiei este Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu“ din Baia Mare. Acesta contestă faptul că scriitorul ar fi turnat la Securita