Petiţiile jurnaliştilor români la Parlamentul European împotriva Strategiei Naţionale de Apărare vor fi redeschise. Cererile Bucureştiului vor fi analizate de eurodeputaţi cel mai probabil împreună cu cele din Ungaria, altă ţară cu probleme la capitolul libertatea presei.
Plângerile trimise de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind la Bruxelles contestă introducerea în Strategia Naţională de Apărare a presei ca vulnerabilitate a statului român.
Petiţiile au fost declarate iniţial respinse în comisia Parlamentului European în urma unui vot controversat. Pe 3 decembrie petiţiile jurnaliştilor de la Bucureşti au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi din grupul popularilor europeni în condiţiile în care acest grup avea în comisie doar 12 membri.
Acum comisia de petiţii a decis redeschiderea solicitărilor - o decizie deloc suprinzătoare, explică Preşedinte Federaţia Române a Jurnaliştilor – MediaSind: Cristi Godinac.
Ungaria trebuie la rândul ei să dea explicaţii la Bruxelles după ce la începutul anului a intrat în vigoare controversata lege a presei. Actul normativ instituie un supraorganism care are dreptul să controleze conţinutul tuturor mijloacelor de presă.
Legea stabilea amenzi de peste 700 de mii de euro pentru tv şi radio în caz de atingere adusă interesului public, ordinii publice şi moralei sau prezentarea de informaţii părtinitoare, fără a defini clar aceste concepte.
Mai mult, jurnaliştii maghiari sunt obligaţi să-şi dezvăluie sursele atunci când articolele lor vizează securitatea naţională.
Comisia Europeană a cerut explicaţii Guvernului de la Budapesta în timp ce europarlamentarii au protestat vehement în momentul în care premirul ungar a venit în plenul PE pentru a prezenta priorităţile Ungariei în frtuntea UE.
Cel mai probabil Români