Într-o perioadă în care procesele cu băncile au devenit deja o modă, mediatorii şi-au făcut, în sfârşit, o asociaţie agreată şi chiar susţinută de instituţiile de credit.
Constantin Rotaru, preşedintele primei asociaţii de me-diatori acceptate de bănci (Finban), spune că va încerca să convingă instituţiile de credit să îşi construiască structuri specializate în negocierea cu clienţii.
Care este statutul asociaţiei? Sunteţi parte din Asociaţia Română a Băncilor? Aveţi susţinerea lor?
C.R.: Da şi nu. Proiectul Ombudsman-ului anunţat de domnul Gheţea a murit pentru că a apărut Legea 192 şi de aceea nu mai exista o motivaţie pentru acest lucru. Apărând legea mediatorului, băncile s-au uitat înspre organizarea acestui tip de intermediere în soluţionarea conflictelor. Ne-am adunat noi, mai mulţi bancheri sau foşti bancheri cărora ne-a plăcut ideea, şi am făcut aceste cursuri. Sunt foarte mulţi mediatori cu experienţă în domeniul financiar-bancar. Acum aflăm şi noi tot primind cereri de înscriere. Fiind legaţi de zona bancară, ARB ne-a susţinut. Nu vreau să comentez problema Uniunii Mediatorilor Bancari.
Înţeleg că vreţi să organizaţi cursuri pentru membrii Asociaţiei...
C.R.: Nu numai. Organizăm cursuri de formare continuă la care o să vină, evident, cine doreşte, nu numai membrii Finban. Deocamdată, neavând practică în zona medierii financiar-bancare, nu pot să vin cu cazuistică pe aspectele acestea şi nu particularizez.
Cum vă veţi finanţa aceste proiecte? De exemplu, aceste cursuri.
C.R.: Cursurile prin taxele pe care le plătesc cursanţii. O parte din taxe rămân la noi şi vom finanţa partea de promovare. Nu intenţionez să caut în altă parte bani. Dorim să ne adresăm sistemului financiar în general. Nu numai băncilor, ci şi firmelor de leasing, firmelor de asigurări, IFN-urilor. De altfel, avem şi specialişti din fiecare dom