Printre specializările la care va fi cea mai mare concurenţă se numără matematică-informatică, filologie, servicii şi mecanică.
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava a realizat un sondaj în rândul elevilor de clasa a VIII-a pentru a afla către ce licee şi la ce specializări se îndreaptă. În municipiul Suceava, primul loc a fost ocupat de Colegiul Naţional „Petru Rareş“, în Fălticeni de Colegiul Agricol, în Câmpulung cei mai mulţi elevi de gimnaziu vor să urmeze cursurile Colegiului „Dragoş Vodă“, iar viitorii liceeni din Rădăuţi preferă Colegiul Tehnic.
Doi candidaţi pe un loc
Pentru Colegiul „Petru Rareş“ Suceava au optat 464 de elevi. Pe locul al doilea se află Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“, cu 414 opţiuni, iar următorul pe listă cu 268 opţiuni este Colegiul „Mihai Eminescu“. „Locul pe care-l ocupăm este o confirmare a rezultatelor obţinute la concursuri, olimpiade şi Bacalaureat. Ne aşteptăm ca şi mediile la admitere să fie foarte mari“, a declarat Daniela Dungeanu, directorul Colegiului „Petru Rareş“. În anul şcolar viitor, colegiul va avea opt clase de a IX-a, iar după cifrele din sondajul CJRAE, concurenţa va fi de aproape doi candidaţi pe un loc.
Ultimul în top, pentru al treilea an la rând, s-a clasat Colegiul de Informatică, cu 88 de opţiuni, deşi conducerea liceului şi-a propus să realizeze opt clase de a IX-a.
Perspective de viitor
„Mai au şase luni să se răzgândească. Noi avem şi o clasă de filologie, ca noutate, pentru specializarea jurnalism“, ne-a spus Virginel Iordache, directorul Colegiului de Informatică. Preferinţele elevilor arată şi dacă aceştia vor să urmeze o facultate. „Cei care se îndreaptă spre «Petru Rareş», Economic sau Pedagogic vor continua cu studii superioare. Cei care merg la Colegiul Alimentar speră să se angajeze“, a explicat