În ce condiţii poate fi determinat ADN-ul dintr-un fir de păr?
În principiu, firul de păr trebuie să aibă bulb. Rădăcină, adică. Acolo este materialul genetic de care avem noi nevoie. În firul propriu-zis există material genetic, dar este extrem de greu de analizat. Este aşa-numitul ADN mitocondrial a cărui analiză nu reprezintă o investigaţie de rutină.
Din unghii se poate extrage ADN-ul?
Merge foarte bine. Unghiile sunt foarte bune pentru un diagnostic genetic. Dar şi aici, ca şi în cazul firului de păr, depinde de cantitate şi de calitate.
Cât durează extragerea ADN-ului din ţesut osos?
Prelucrările preliminare sunt cele laborioase. Un protocol complet e cam de o săptămână. Pe când, ca să facem o comparaţie, o probă de sânge poate fi analizată în şase ore pentru a obţine un profil complet. Megaurgenţele se lucrează în timpi-record, precum 48 de ore... Trebuie să fii sigur de ceea ce obţii, şi etapa care durează cel mai mult nu este cea tehnică, ci partea de interpretare a rezultatelor. Aceasta este laborioasă, mai ales dacă profilurile nu sunt perfecte – materialul biologic a fost degradat şi profilul ADN obţinut nu este complet.
Iar partea de interpretare depinde foarte mult nu atât de cât de performante sunt maşinile, ci de cât de specializat eşti în acest tip de investigaţii şi de experienţa pe care o capeţi în timp. Formarea unui expert durează ani întregi.
Cum se extrage ADN-ul din ţesut osos?
Sunt etape de pregătire a materialului osos – adică, un fragment de os este transformat în pulbere. Pentru asta, el este întâi supracongelat la temperaturi foarte scăzute, în azot lichid. Este măcinat în atmosferă de azot lichid, după care este prelucrat – pulberea e dizolvată cu ajutorul unor soluţii şi apoi se extrage materialul genetic din nucleul celulelor osoase.
Din ce oase e ce