Ţările emergente acţionează din ce în ce mai agresiv pentru a aduce sub control creşterea preţurilor la alimente, temându-se că stabilitatea economică şi socială ar putea fi afectată dacă preţurile nu încep să scadă.
Guvernele ţărilor emergente au adoptat o lungă listă de măsuri, incluzând limitarea preţurilor, interdicţii la export şi reglementări pentru combaterea speculaţiilor cu materii prime, măsuri menite să preîntâmpine posibilele efecte ale costurilor legate de alimente asupra economiilor lor, în condiţiile în care creşterea preţurilor, despre care unii oficiali şi experţi sperau că este temporară, s-a prelungit în noul an, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.
Unii economişti se tem că orice noi şocuri legate de ofertă ar putea împinge preţurile şi mai sus, declanşând o criză a preţurilor la alimente asemănătoare cu cea din 2008.
Preţurile au scăpat de sub control
La începutul anului, Organizaţia pentru Agricultură şi Alimente din cadrul Naţiunilor Unite a avertizat că s-ar putea înregistra o nouă criză a alimentelor, de genul celei din 2008, dacă preţurile vor continua să crească.
Preţul alimentelor la nivel mondial a avansat cu 25% în decembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform ONU. Tendinţa devine un motiv important de îngrijorare în ţările aflate în curs de dezvoltare. Preţurile majorităţii cerealelor au avansat rapid în ultimele 12 luni.
La bursa de mărfuri din Paris, grâul pentru morărit s-a scumpit cu 85%, în timp ce grâul tranzacţionat la Chicago a înregistrat o creştere de 65%, iar porumbul de 77%. Preţul zahărului brut a urcat cu 10%.
Indonezia a anunţat că va elimina taxele pentru importul a peste 50 de produse, incluzând grâul şi soia în încercarea de a încetini creşterea preţurilor la alimente. Ţara intenţionează de asemenea să majoreze taxele pe exporturile de ulei de