În Egipt, patru oameni au murit în protestele faţă de regimul Hosni Mubarak şi care au degenerat în confruntări dure cu poliţia. Autoincendierea devine simbol al protestelor din Tunisia şi Egipt, dar şi un indicator al nemulţumirii sociale din Algeria, Maroc şi Yemen.
Vezi aici VIDEO.
Regimul autioritar al lui Hosni Mubarak a interzis demonstraţiile din Egipt. Cine nu respectă regula şi iese în stradă să-şi strige nemulţumirea riscă să fie arestat. „Nu vom permite nimănui să instige la revoltă, să organizeze proteste. Cei care vor încălca ordinul vor fi puşi sub acuzare", a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Interne.
Citiţi şi:
Autoincendierea, protest în lumea arabă
VIDEO „Ceauşescu din deşert“, pus pe fugă
Guvernul de la Cairo a mobilizat pe străzile capitalei mii de poliţişti. Sunt păzite de forţele de ordine podurile peste Nil, marile intersecţii, pieţele, precum şi sediile televiziunii de stat şi cele ale partidului la putere. În ciuda tuturor interdicţiilor, câteva sute de oameni au ieşit în stradă şi ieri, dar au fost dispersaţi de forţele de ordine.
Instigatori sau revoltaţi?
Ministerul egiptean de Interne îşi justifică intervenţia spunând că printre demonstranţii de marţi s-au infiltrat şi mulţi instigatori: „Au aruncat cu pietre în poliţie şi s-au dedat la acte de vandalism". Acesta este şi mesajul transmis de presa locală populaţiei, a povestit pentru „Adevărul", Florina Sidhom, o româncă ce trăieşte de mai mulţi ani la Cairo.
„Au spus şi la televizor că în spatele revoltelor se ascund Iran şi Hezbollah, care vor să destabilizeze Egiptul", spune ea. „Noi suntem în siguranţă, manifestaţiile au loc în centrul oraşului. Mergem chiar şi la cumpărături, nu ne este teamă. Dar stăm cu televizorul deschis tot timpul, ca să ştim ce se întâmplă", adaugă Florina. @N_P