"Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organism." Polen, par de animale, substante iritante din aerul pe care il respiram, insecte, acarieni, mancare, medicamente, creme cosmetice. "Daca va uitati cu ochi studiosi asupra site-urilor medicale care analizeaza ce substante sunt bagate in cremele la care se face reclama agresiva de catre producator, pentru ca el vrea sa vanda, vom fi un pic mai speriati, dar nu stiu daca o sa preferam seul de oaie. Sau detergentii: "De unde lesia si sapunul facut in casa ajungea, acum avem o paleta extrem de larga in care se regasesc tot felul de particule colorate si bilute." Cat despre alergenii de pe langa casa omului, "sa nu uitam de acarieni, organisme cu care nu ne-am gandit niciodata pana in ultimii 50 de ani ca vietuim".
Despre alergii, toxiinfectii, copii iritati, parinti panicati, geluri de toaleta frumos colorate si inghitite de copiii mici, scutece, histamine sau fructe de mare, am discutat cu dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru, in cadrul unui amplu interviu acordat MedLive.ro la MedLife Timisoara. Citeste interviul, vezi VIDEO si comenteaza pe MedLive.ro.
Informatia pe scurt:
Aproape tot ce ne inconjoara este un potential alergizant pentru organismul nostruPierdem din vedere ca tot ceea ce se manifesta la suprafata unui organism se manifesta si in interiorul sau. Iata de ce alergia trebuie privita ca o reactie a intregului organism la ceva. Pielea absoarbe deseori cam tot din ceea ce i se ofera, asa ca "inghitim" multe substante care ne pot alergiza. Dupa piele, furia organismului in fata alergenului se manifesta prin mucoase. Forma finala si de gravitate maxima este reactia anafilactica, care poate urma absolut oricarui tip de reactie alergica.Antihistaminicele trebuie prescrise de un medic pregatit - cand intervii asupra reactiei organismului trebuie sa stii ce fa