Numele Dan Chişu generează, pentru mulţi, două „etichete“: bucătar şi cuceritor. „E mare lucru să fii bucătar şi e o povară să fii cuceritor“, crede regizorul. După televiziune, bucătărie şi călătorii în jurul lumii, Dan Chişu a revenit la prima sa dragoste: cinematografia. Anul trecut a debutat ca regizor, iar în primăvară va lansa încă două filme.
Citiţi şi: Festivalul DaKINO se va muta la Braşov, începând cu 2011
„Adevărul": Cum a fost primit filmul „Website-story", primul lungmetraj pe care l-aţi regizat?
Dan Chişu: N-a fost o afacere, ştiam că nu se vor recupera banii şi n-am avut nici cea mai mică intenţie de a face asta. A adunat foarte multe păreri contradictorii, însă, trăgând linie, am văzut că foarte mulţi dintre cei cu care am făcut focus grupuri au răspuns pozitiv. Filmul a avut însă un eşec total de piaţă şi a adunat numai opt-nouă mii de spectatori în cinematografe, ceea ce e foarte puţin raportat la orizontul meu de aşteptare, nu la celelalte filme, pentru că nu pot să mă compar cu producţii mari de afară. Însă nu asta m-a deranjat foarte tare. Ci faptul că CNC-ul a luat decizia ca filmul să fie interzis celor sub 18 ani, iar pelicula a fost programată numai la ora 14.00 sau 16.00, când niciun individ peste 18 ani nu are timp să meargă la cinematograf.
Sunteţi într-o etapă în care vă pasionează regia de film.
E puţin mai dificil să „te faci" regizor dacă n-ai mai lucrat în acest domeniu. Eu am lucrat în cinema înainte de a pleca din ţară, iar în Franţa primele mele încercări au fost tot în cinematografie. În primul an am lucrat numai în zona aceasta, care e o zonă închisă ermetic. Însă am schimbat macazul pentru că mi-am dat seama de inutilitatea efortului meu de a lucra în cinema în Franţa. Am tot amânat să regizez un film, dar într-o zi s-a întâmplat.
Aveţi şi alte proiecte cinematografice?