Doar 27% dintre romi muncesc în România, iar piaţa de joburi este încă închisă pentru restul, mai ales din cauza lipsei de calificări. Sursa: CODRIN PRISECARU
Anul trecut, în România, 27% din totalul populaţiei de etnie romă avea un loc de muncă în domenii precum servicii, construcţii şi agricultură. Totuşi, piaţa muncii este încă închisă pentru majoritatea romilor, mai ales din cauza lipsei de calificări, dar şi a implicării reduse din partea autorităţilor.
Aceasta este concluzia unui studiu privind angajarea romilor realizat de Fundaţia Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, în parteneriat cu Asociaţia "Pro Vocaţie" şi cu Fundaţia Soros România, în cadrul unui proiect european cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Mai mult, cercetarea arată că două treimi dintre romii activi erau persoane angajate, iar restul munceau pe cont propriu sau erau implicaţi în activităţi tradiţionale. În plus, 20% dintre cei care se declară casnici au prestat în ultima perioadă diferite munci ocazionale.
"Datele subliniază încă o dată o problemă care se agravează din cauza crizei economice care îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre noi, romii. Iar aceştia încep să considere drept meserie tradiţională căutarea prin gunoi", explică sociologul Daniela Tarnovschi, coordonatoarea cercetării.
Programele AJOFM-urilor, un eşec
Studiul mai arată că 86% dintre romii angajaţi ştiu să citească şi să scrie şi 27,8% ştiu să folosească internetul. În plus, domeniile de muncă preferate de ei sunt agricultura, construcţiile şi serviciile, îngrijirea persoanei şi salubritatea.
Asta, în ciuda programelor de stimulare a angajării romilor făcute de Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), care ar fi trebuit să aducă o deschidere pe piaţa muncii pent