Reţelele sociale, extrem de populare pe întregul mapamond, au primit luni binecuvântarea oficială a Suveranului Pontif, Papa Benedict al XVI-lea.
Şeful bisericii catolice apreciază potenţialul acestor instrumente online însă a atras atenţia că relaţiile virtuale de pe Internet, nu pot substitui contactul uman real.
„Este important să ne aducem aminte întotdeauna: contactele virtuale nu pot şi nu trebuie să înlocuiască relaţiile umane directe cu oameni de la toate nivelurile vieţilor noastre” a afirmat Benedict în mesajul său cu ocazia zilei mondiale dedicată comunicării de Biserica Catolică.
Romanialibera.ro a căutat să afle cum ţin pasul cu tehnologia reprezentanţii bisericii din România şi cum pot fi reţelele de socializare în slujba lui Dumnezeu.
Aşadar, mă loghez la contul de Facebook şi caut generic „preot”, fără să am o ţintă anume. Patru din primele cinci rezultate ale căutării îmi afişează profilele unor slujitori ai Domnului.
Cer prietenia câtorva, iar răspunsurile nu se lasă aşteptate prea mult: „Preot Eugen Tănăsescu ţi-a acceptat cererea de prietenie”, mă informează un mesaj venit în cutia poştală electronică.
Deschid pagina personală a preotului şi aflu că este din Constanţa. A terminat teologia în 2001 şi lucrează la Radio Dobrogea, fiind totodată director media al Arhiepiscopiei Tomisului. Adresa de e-mail este publică şi serveşte şi ca ID de messenger. Mă hotărăsc să-i trimit un mesaj, în speranţa să aflu cum îl ajută contul de Facebook.
Spre surprinderea mea, nu trece mult timp şi răspunsurile sunt în cutia de mesaje a serviciului de socializare.
„Tehnologia nu este nici bună, nici rea”
Pentru preotul Tănăsescu, Facebook, spre exemplu, poate fi folosit ca un mijloc pentru dialogul cu credincioşii: „chiar Hristos spune în Evangelie că suntem pescari de oameni’, prin