Guvernul a aprobat o ordonanta de modificare a Ordonantei Guvernului 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. Actul normativ creeaza premisele legislative pentru organizarea rezidentiatului in mod descentralizat. "Acum exista temei legal pentru ca anul acesta, in noiembrie, cand se organizeaza rezidentiatul, sa-l putem organiza in centrele universitare Timisoara, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Iasi, Craiova si Bucuresti, in aceeasi zi si la aceeasi ora, cu bibliografie si tematica unica", a precizat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.
O alta reglementare este cea care priveste posibilitatea de angajare a medicilor tineri. Mai exact, medicii care au terminat facultatea de medicina, au diploma, dar nu au intrat la concursul de rezidentiat, vor putea primi competente de practica limitata si vor putea fi incadrati in unitatile sanitare publice sau private, precum si in cabinetele medicilor de familie.
"Practic, azi, un absolvent de facultate de medicina care nu reuseste la concursul de rezidentiat nu poate fi folosit de catre sistemul medical si exista pericolul sa piarda cunostintele acumulate in timpul facultatii, avand in vedere ca pana la urmatorul concurs trece un an de zile", a explicat ministrul Cseke.
Activitatile medicului cu competente limitate vor fi stabili de catre Ministerul Sanatatii, impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania
"Medicii tineri vor putea fi angajati, in special, in spitalele neclinice, acolo unde nu se face formare de rezidenti. Ei vor putea fi folositi, ajutand intr-un fel medicii care exista astazi in spitalul respectiv, vor putea consulta pacientul sau vor putea realiza mici interventii", a mai adaugat Attila Cseke.
In ceea ce priveste rezidentii, ordonanta prevede ca cei aflati in anul III de rezidentiat vor putea fi introdusi in liniile de garda, in afara de linia I de garda a spita