Dosarul Rutiera", în care sunt judecaţi mai mulţi poliţişti pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu şi luare de mită, pare că nu va prinde rădăcini la Tribunalul Iaşi. Deşi de abia s-a întors de la Curtea Constituţională, unde a stat aproape nouă luni, o parte din avocaţii apărării au cerut strămutarea cauzei.
Aceştia au solicitat Curţii Supreme să admită judecarea dosarului la o altă instanţă. „Am trimis astăzi o cerere de strămutare. Imparţialitatea unui judecător ţine de interiorul acestuia şi nu de presiunile la care poate fi supus din exterior, în sensul că, dacă un magistrat este suficient de vertical şi corect nu va fi influenţat", a declarat Toni Baltag, avocatul agenţilor Lucian Munteanu şi Răzvan Marciuc.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au trimis în judecată, în luna noiembrie 2009, 14 agenţi din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi pentru infracţiuni de corupţie. Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca amicii, rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic.
Nouă luni la Curtea Constituţională
Cu toate că procesul a început la sfârşitul anului 2009, nici până acum agenţii nu au fost audiaţi. Dosarul a fost amânat de câteva ori, iar în aprilie 2010 avocaţii poliţiştilor au invocat o excepţie, iar Tribunalul Iaşi a dispus trimiterea dosarului la Curtea Constituţională.
Citiţi şi:
Iaşi: Poliţiştii din „dosarul Rutiera", săraci în acte
Iaşi: Dosarul „Rutiera" a fost îngropat la Curtea Constituţională
Apărătorii au susţinut că un articol al Codului de Procedură Penală încalcă dreptul la viaţă privată deoarece permite ca unele persoane să fie interceptate înainte să fie începută urmărirea penală sau înainte ca acestea să comită o infracţiune. După aproape nouă luni dosarul a revenit la Iaşi, iar un nou termen al procesului va fi pe 27 ianuarie. „Până a