Diferentele salariale uriase existente pe piata locala intre doua joburi identice ai unor angatori diferiti, dar cu o structura similara, fac din Romania o piata atipica nu doar la nivelul Europei Centrale si de Est, ci in intregul continent, apreciaza Annita Pakioufaki, directorul general al biroului autohton al firmei de executive search Stanton Chase, unul dintre cei mai importanti jucatori de profil la nivel national.
“Desi am petrecut putin timp in Romania, am observat ca este foarte greu sa-ti faci o parere asupra castigurilor pe care le au angajatii de aici, din cauza diferentelor uriase care pot exista intre pozitii similare. De exemplu, am intalnit un commercial manager care intr-o companie avea un salariu lunar de 1.000 de euro, iar intr-o alta organizatie, similara din punct de vedere al numarului de angajati si al cifrei de afaceri, salariul era de 5.000 de euro. Nu este normal sa se intample acest lucru si de aceea apar, uneori, dificultati in procesele de recrutare”, spune Pakioufaki.
Ea a preluat conducerea biroului Stanton Chase din Bucuresti la inceputul acestu ani, cand a inlocuit-o pe Athena Tavoulari. Fostul sef de pe piata locala al firmei de executive search a decis sa se alature biroului din Dubai.
Cel mai bine platit executiv plasat de companie in 2010 a fost un expat, al carui salariu net lunar se ridica la 25.000 de euro. Cei mai multe proiecte de recrutare l-a care a participat Stanton Chase au fost in tehnologie, FMCG, servicii financiare, servicii de sanatate si industrie.
“Va fi din ce in ce mai greu de plasat expati pe piata romaneasca, din cauza costurilor pe care le implica acestia. Se observa deja o scadere a numarului de expati din managementul companiilor. De asemenea, din ce mai multe organizatii ne roaga sa gasim manageri romani, extrem de talentati, care peste 2-3 ani sa poata prelua joburile