Autoritatea Naţională a Vămilor ne-a prezentat astăzi (miercuri, n.r.), în amănunt, Sistemul Integrat Vamal de Securizare a Frontierei, a cărui menire este să asigure un nivel înalt de control la frontiera externă a Uniunii Europene, în conformitate cu normele comunitare în materie şi, totodată, cu respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în condiţiile unei fluidizări a traficului legal de persoane şi mărfuri.
Acest sistem a fost pus la punct de către autorităţile vamale în cooperare şi sub controlul ordonatorului superior de credite, Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală şi este nu numai o condiţie esenţială de aderare la zona Schengen în termenul pe care şi l-a asumat România, ci reprezintă, în primul rând, securizarea a peste 2.040 de km de frontieră externă a UE.
La îndeplinirea acestei cerinţe, România lucrează încă din 2009. În esenţă, sistemul reprezintă ansamblul aparatelor, echipamentelor şi sistemelor performante de supraveghere şi control, interconectate prin aplicaţii software, direct din birourile vamale şi punctele de mic trafic, aflate în administrarea autorităţii vamale. Centrul de operare este la nivel central şi cu terminalele la sediile Direcţiei de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Biroului Naţional SIRENE, care fusese prezentat la o întâlnire cu presa încă din luna noiembrie 2010.
În total, sunt 308 componente care constituie cea mai mare unitate nucleară de instalaţii radiologice din România, dar şi din Europa, de pe frontiera externă a UE. Aparatura de înaltă tehnologie poate să detecteze, de pildă, chiar şi pe timp de noapte, o persoană clandestină după căldura degajată de corpul uman, precum şi droguri, arme, explozibili şi alte obiecte ascunse în vehicule sau bagaje, buzunare, etc. O altă funcţie a noului sistem este