Tabără: România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai
Olteanu: Noi nu exportăm nicăieri, în schimb importăm jumătate din carnea de porc procesată
Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, spune că, în urma discuţiilor de luni de la Bruxelles cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai anul acesta. "În urma discuţiilor avem o perspectivă bună, iar România va putea relua exportul de carne de porc din aprilie-mai", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii. El spune că se va merge înainte cu măsura de compartimentare a teritoriului ţării pentru ca exportul să nu fie afectat de un eventual focar de pestă porcină. Concret, acest lucru înseamnă că atunci când într-unul dintre aceste sectoare vor fi probleme, restul vor putea să exporte fără niciun impediment.
Tabără a mai spus că luni s-a vorbit despre constituirea unor stocuri private de carne de porc care să fie subvenţionate. "S-a discutat despre constituirea unor stocuri private ca să nu punem presiune pe ferme", declară el, citat de Mediafax. Declaraţia vine în contextul în care preţul unui kilogram de carne de porc din Germania a scăzut cu 50%, iar crescătorii din restul statelor europene nu fac faţă scăderii bruşte de preţ.
Exporturi 0%, importuri 50%
Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, este de părere că reluarea exporturilor pentru România nu va aduce nicio schimbare în piaţă, pentru că oricum noi nu exportam nimic. ''În Europa este o piaţă suprasaturată de carne de porc, de aceea producătorii români au cerut protecţie statului şi Comisiei Europene asupra supraproducţiei de carne din Europa care ajunge în România pe diverse căi şi foarte uşor, cu mult sub preţul pieţei. România nu exportă în Europa di