Asigurările vin de la ministrul agriculturii, după o discuţie cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate.
România nu mai exportă carne de porc pe piaţa europeană de 8 ani. România are interdicţie pe livrările de carne şi produse procesate din carne de porc, pentru piaţa europeană, încă din 2003, din cauză că folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
După 8 ani de interdicţie, exportul se va relua pe acest sector. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii. Valeriu Tabără, spune că, „în urma discuţiilor de la Bruxelles cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, s-a stabilit că România va relua exportul de carne de porc din aprilie-mai anul acesta”, scrie incont.ro.
Ministrul agriculturii a mai declarat că se va merge înainte cu măsura de compartimentare a teritoriului ţării pentru ca exportul să nu fie afectat de un eventual focar de pestă porcină. De altfel, într-un comunicat al Departamentului Pentru Afaceri Europene se arată că în perioada următoare vor mai avea loc inspecții comunitare în România, pentru a urmări în evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării.
Ministrul agriculturii a mai spus că s-a vorbit şi despre constituirea unor stocuri private de carne de porc care să fie subvenţionate. Declaraţia vine în contextul în care preţul unui kilogram de carne de porc din Germania a scăzut cu 50 %, iar crescătorii din restul statelor europene nu fac faţă scăderii bruşte de preţ.
Îngrijoraţi de scăderea preţului la carnea de porc din Germania, crescătorii autohtoni susţin că e posibil ca în România să fi ajuns carne de porc contaminată cu dioxină şi cer interzicerea importurilor din această ţară. Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz dă explicaţii.
Întrebat despre posibilitatea ca o treime din carnea de porc de pe piaţa autohtonă să fie c