Budapesta a primit un termen-limită de la comisarul european pentru probleme de media, Neelie Kroes: două săptămâni pentru a corecta legea, în punctele unde încalcă normele UE. În timp ce Ungaria e ameninţată şi de Consiliul Europei cu o monitorizare, premierul Orban susţine că legea e menită să combată antisemitismul.
Consiliul Europei urma ieri să ia o decizie cu privire la eventuala monitorizare a Ungariei, determinată în primul rând de legea presei care, potrivit europenilor, nu este compatibilă cu normele Consiliului. La Budapesta, la ora actuală se desfăşoară un alt scandal politic legat de acest subiect.
Premierul Viktor Orban a repetat cu nenumărate prilejuri că legea este conformă cu cerinţele Uniunii Europene, dar dacă totuşi există observaţii pertinente, ea va fi schimbată. Săptămâna trecută, Neelie Kroes, comisarul european însărcinat cu probleme de media, a trimis o scrisoare guvernului ungar care conţinea observaţiile ei legate de această lege.
Textul nu a fost dat publicităţii, dar purtători de cuvânt ai guvernului şi alţi oameni politici din Fidesz au declarat că observaţiile se referă în exclusivitate la aspecte tehnice şi nu le acoperă cele legate de libertatea de exprimare.
Chiar Zoltan Kovacs, secretarul în probleme de comunicaţii al guvernului, a declarat agenţiei MTI că "scrisoarea conţine mai degrabă probleme de natură tehnică şi nu legate de libertatea cuvântului sau libertatea presei".
Legea, Incompatibilă cu normele UE
Se pare însă că lucrurile nu au stat aşa. Reprezentanţi ai opoziţiei care, între timp, au ajuns în posesia textului scrisorii, au criticat dur ascunderea adevărului. Atât fostul comisar european al Ungariei, socialistul Laszlo Kovacs, cât şi liderul LMP, Adam Schiffer, au subliniat că scrisoarea pune sub semnul întrebării compatibilitatea legii cu cerinţele UE.
"Comisia are îndoie