Orădenii îşi vor putea trata gratuit afecţiunile cardiovasculare acute. Consilierii locali au discutat astăzi posibilitatea deschiderii centrului de intervenţie cardiovasculară, a cărui valoare se ridică la două milioane de euro.
Orădeanul Nicolae Roşca, în vârstă de 59 de ani, a suferit un infarct în urmă cu un an. Pentru a-şi salva viaţa a fost nevoit să meargă la o clinică de cardiologie din Timişoara. „La Oradea nu existau aparatele necesare. Am fost nevoit să merg la Timişoara, unde am plătit 3.000 de lei pe operaţie şi alte mii de lei pe medicamente şi drumuri”, a spus orădeanul. Situaţia sa nu este singulară, sute de orădeni fiind obligaţi să ia trenul de Cluj-Napoca, Bucureşti sau Timişoara, pentru a avea o şansă la viaţă. Problemele lor ar trebui să ia sfârşit anul acesta, după ce Oradea va avea un centru modern de cardiologie, construit pe bani europeni, printr-un proiect româno-maghiar.
Finanţare europeană
Consilierii locali orădeni discută astăzi, în şedinţă ordinară, oportunitatea finanţării Centrului Euroregional de Intervenţie Cardiovasculară „Viva Anima“. „Este vorba despre o finanţare europeană de peste 1.700.000 de euro, prin programul de cooperare transfrontalieră româno-maghiar, la care se adaugă contribuţia de două procente a municipalităţii şi alte cheltuieli neeligibile”, a spus astăzi Gheorghe Carp, viceprimarul Oradei.
„Clinica inimii”, care va fi amenajată la Spitalul Judeţean din Oradea, va avea săli de operaţie pe cord, de punere de stenturi şi de operaţii de bypass. La centrul euroregional, dotat cu aparatură de ultimă generaţie, vor lucra medicii de la Spitalul Judeţean, instruiţi la Debreţin, personalul urmând să fie completat cu doi doctori, dintre care unul din Ungaria. Potrivit informaţiilor primite de la Gheorghe Carp, proiectul a fost demarat de către Primăria Oradea în urmă cu un an şi jumă