În clasa a IV-a şi-a dat seama că are un talent deosebit la muzică populară şi de atunci studiază canto şi folclor. A obţinut marele trofeu la concursul „Mândru cântec sălăjean” şi primul loc la festivalul de folclor „Dor de cântec şi de joc“.
Bianca Bicăzan a primit de la bunica ei o ladă de zestre veche de 200 de ani, şi văzând-o, i-a venit ideea că ar putea crea un mic muzeu în casa din sat a familiei. Vrea să adune lucruri vechi pe care să le păstreze în ea şi să le arate cui va dori să le vadă.
Iubeşte tradiţiile din satul bunicii
Fiind elevă la Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, unde se înscrisese la pian, şi-a dat seama că vocaţia ei nu era muzica clasică instrumentală, ci cântecul popular din Sălaj. Sigur, talentul muzical era acolo, moştenit fiind din ambele ramuri ale familiei. „Atât bunicii din partea mamei, cât şi cei din partea tatălui ştiau să cânte şi aveau voci frumoase“, spune adolescenta. Acum, Bianca este în clasa a VIII-a şi îşi doreşte să meargă tot la un liceu de muzică. Apoi la Conservator. Muzica şi folclorul se vor transforma pentru ea din pasiune în carieră.
„La noi în zonă, în satul Stîrci, s-au păstrat tradiţii şi obiceiuri foarte frumoase şi aş vrea mult să fie apreciate de cât mai multă lume, nu doar de noi, românii. În satul bunicilor mei se păstrează aproape neschimbate obiceiurile vechi, chiar dacă în satele apropiate acestea s-au pierdut”, spune Bianca. Ea şi-a construit un vis, acela de a face tot ce poate prin cântec, prin dans popular şi prin colecţionatul de obiecte vechi, pentru a arăta lumii cât e de frumoasă ţara în care trăieşte. Spune că agreează foarte mult să-şi petreacă vacanţele şi toate zilele libere la ţară, alături de bunica ei, pe care o ajută la treabă. „Aş vrea şi să-i mulţumesc, aşa, în public. Cred că se va bucura. Îi mulţumesc că-mi mai coase încă lucruri, că-mi recondiţionea