Ministerul Finanţelor analizează în aceste zile propunerea Rompetrol de a plăti în tranşe, cu dobândă, datoria către stat, estimată la 517 milioane de euro, a declarat şeful Fiscului, Sorin Blejnar. Compania a plătit deja 54 de milioane de euro înainte de 30 septembrie 2010, data scadentă a obligaţiunilor în care a fost convertită datoria istorică în 2003, în valoare de circa 571 de milioane de euro.
„Ne-am întâlnit joia trecută (în urmă cu o săptămână - n.r.) cu reprezentanţii Rompetrol. Ei au cerut reeşalonarea datoriei cu plata unor dobânzi", a declarat, pentru „Adevărul", Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Potrivit acestuia, după ce va analiza solicitarea, comisia de negociere va pune pe masa Guvernului o propunere finală.
Citeşte şi De ce s-a sucit Băsescu în cazul datoriei Rompetrol
Până acum, Guvernul a insistat pe plata întregii datorii. Conform ANAF, Rompetrol ar fi trebuit să răscumpere toate obligaţiunile la scadenţă, din moment ce a ales să plătească o parte din datorie. Restul obligaţiunilor au fost transformate în acţiuni ale statului la Rompetrol Rafinare, conversie pe care Executivul nu o consideră legală. Prin urmare a iniţiat peste 20 de procese împotriva companiei petroliere. Mai mult, Fiscul a pus sechestru asigurător asupra unor active ale rafinăriei Petromidia.
Soluţia optimă, greu de anticipat
Întrebat cum ar putea statul român să-şi joace cea mai bună carte, analistul financiar Aurelian Dochia ne-a declarat că este foarte greu de arătat soluţia optimă.
„Trebuie făcută o analiză în contextul istoric al acestei creanţe. Rompetrol a avut deja datorii transformate în obligaţiuni care nu au fost plătite la scadenţă, dar trebuie luate în consideraţie şi dobânzile achitate în aceşti ani", a explicat Dochia. Potrivit acestuia, statul ar trebui să înc