Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a motivat necesitatea revenirii la o taxă mai mare pentru a majora veniturile la buget.
Cabinetul de Miniştri a avizat pozitiv un proiect de modificare a Legii privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător, care prevede dublarea taxei de licenţă pentru activitatea în domeniul jocurilor de noroc, în mărime de 360 mii de lei (circa 22 mii de euro) pentru fiecare masă de joc. Actuala taxă este de 180 mii de lei, şi ea a fost introdusă în luna august 2010, în urma votului de către deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană.
„Carenţă tehnică" ce a lipsit
bugetul de stat de 6 milioane de lei
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a specificat pentru presă că anul trecut taxa respectivă a fost redusă de 2 ori, dintr-o anumită „carenţă tehnică", şi acum se revine la cuantumul precedent, în condiţiile în care "aceste activităţi nu sunt de importanţă socială, cum ar fi producerea pâinii, de exemplu". Trebuie să facem claritate în introducerea acestei norme, pe parcursul anului, ca să nu generăm litigii cu deţinătorii licenţelor de activitate din domeniu, a precizat Lazăr.
Experţii au estimat doar pentru anul trecut, la circa 6 milioane de lei (circa 361 mii de euro) pierderile Bugetului ca urmare a votului deputaţilor din AIE. Totodată ei au spus că la mijloc ar putea fi o neglijenţă, dar mai degrabă "interesul" unor oameni de afaceri din Parlament şi din afara lui, care au făcut lobby pentru ca deputaţii să voteze reducerea taxei pentru cazinouri.
La finele anului 2009, când Guvernul a elaborat un şir de modificări în legislaţie ce vizau înăsprirea fiscalităţii în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv în activitatea cazinourilor, ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa susţinea pentru Imedia că în Republica Moldova „jocurile de noroc, practic, nu