Dacă în Gorj carnea de porc se vinde cu circa 7 lei kilogramul, în Timiş, preţul urcă la 18 lei, clasând astfel judeţul pe un loc fruntaş pe ţară, atrage atenţia Ministerul Agriculturii. Aceeaşi situaţie se înregistrează în privinţa cărnii de vită, de pui, dar şi la lapte, brânză şi ouă. Întrebaţi cum se explică aceste diferenţe mari de preţuri la alimentele din carne, reprezentanţii Biroului de Presă din cadrul Ministerului Agriculturii spun că la nivelul instituţiei nu s-a făcut o analiză a cauzelor acestor diferenţe.
Preţuri de “top”
Preţurile de vânzare cu amănuntul ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri înregistrează diferenţe majore în România, de la un judeţ la altul. Potrivit datelor publicate, zilele trecute, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în Timiş se vinde cea mai scumpă carne de porc din ţară, la preţuri de peste 18 lei/kg. Cam aceeaşi situaţie se înregistrează şi în Bistriţa, în timp ce în Gorj se vinde cea mai ieftină carne de porc, la preţuri între 6,8 şi 7,2 lei kilogramul.
Preţuri mari sunt practicate şi la carnea de vită, unde, din nou, Timişul este fruntaş, cu preţuri între18 - 20 lei, după Hunedoara, cu 16 şi 22 lei/kg. La polul opus, carne ieftină se găseşte în Cluj (7,5 şi 9,5 lei/kg), Buzău (9 - 10 lei/kg) şi Gorj (9 - 11 lei/kg). În privinţa cărnii de pui, potrivit M.A.D.R., cea mai ieftină se găseşte în Mehedinţi (între 4,5 şi 6 lei kilogramul) şi în Cluj, unde preţurile pe kilogramul de carne de pasăre sunt cuprinse între 5,95 şi 6,4 lei. Şi la acest capitol, comercianţii din Timiş practică un preţ mai mare decât cei din alte judeţe, 8 - 12 lei, fiind depăşit doar de Sibiu, unde preţurile pot ajunge până la 15 lei/kg.
La preţul laptelui, Timişul se află undeva pe la mijlocul clasamentului, cu 3 lei pe litru, în timp ce în pieţele