Creşterea economică din ultimii ani a Chinei se va opri, iar peste cinci ani puternicul stat va intra în criză, spun investitorii. Anul trecut, economia asiatică, a doua din lume ca mărime, a înregistrat un avans de 10,3%, printre cele mai mari din lume.
Investiţiile masive făcute de Guvernul de la Beijing în infrastructură au reuşit să ţină China departe de actuala criză economică. În timp ce marile economii înregistrau creşteri „anemice", avansul Chinei a fost de 10,3%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică al Chinei emise la jumătatea acestei luni. În 2009, creşterea economică a Chinei a fost de 9,2%.
Cu toate acestea, analiştii avertizau că această creştere depinde, în mare parte, de investiţiile din construcţii, iar o cădere a pieţei imobiliare va da peste cap evoluţia statului.
Potrivit unui sondaj Bloomberg, 85% dintre investitori, analişti şi traderi cred că economia Chinei se îndreaptă către recesiune. Dintre aceştia, 45% spun că acest lucru se va întâmpla în următorii cinci ani, iar alţi 40% spun că noua criză din statul asiatic va izbucni după 2016. Numai 7% din cele 1.000 de persoane incluse în studiu cred că Beijingul va scăpa de recesiune.
BULA IMOBILIARĂ CHINEZĂ
„Nu există niciun dubiu că statul chinez se află în mijlocul unei bule impulsionată de creditarea speculativă", spune Stanislav Panis, strateg pentru valute la TRIM Broker. El spune că efectele unui astfel de rezultat ar fi asemănătoare celor ale crizei creditelor ipotecare subprime din SUA.
O eventuală criză în economia chineză s-ar reflecta în scurt timp la nivel mondial, cred analiştii. Principala cauză pentru care dificultăţile Beijingului ar afecta întreaga lume este comerţul statului cu alte ţări. Anul trecut, China a importat bunuri în valoare de 1.400 de miliarde de dolari, în timp ce valoarea exporturilor a crescut cu 31% faţă de 2009