Medicamentele la suprapreţ nu au dispărut încă din farmacii, iar reducerile de preţuri sunt prea mici, atenţionează Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor. Centrul Anticorupţie a amendat şapte farmacii care nu s-au supus hotărârii de guvern de a micşora preţurile.
Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Pacienţilor atrage atenţia că la medicamentele de primă necesitate diminuarea de preţuri este nesemnificativă. „Iefinirea pastilelor cu 3-7 lei este nesemnificativă pentru un bolnav de diabet", spune Tatiana Benu, medic şi reprezentant al organizaţiei. Preşedintele ONG-ului , Alexandru Covalschi, a adăugat : „Raportat la salariile noastre, preţurile la medicamente sunt încă foarte mari."
Citeşte şi:
Dezvăluirile unui medic basarabean stabilit la Botoşani:" În Moldova eram plătit cu dulceaţă şi cărbuni!"
În replică, Andrei Usatâi, Ministrul Sănătăţii, a spus că ieftinirile au o limită şi că preţurile nu pot coborî exagerat, deoarece la preţul de la producător se aplică şi adaosul comercial stabilit de importator şi de depozit.
Alexandru Covalschi acuză guvernul că nu a asigurat transparenţă în procesul de importare a medicamentelor de peste hotare. Ministrul Sănătăţii a declarat că rezultatele tuturor concursurilor sunt publicate pe site-ul Agenţiei Medicamentului. „Nu cred că cineva poate să profite şi să impună medicamentele care urmează a fi procurate. Nu afirm că Republica Moldova este plină de îngeri, dar încercăm să respectăm legea", spune Usatâi.
EPOPEEA PREŢURILOR
Anul trecut, premierul Vlad Filat a promis de nenumărate ori că medicamentele se vor ieftini. „Preţurile medicamentelor sunt mai mari decât cele din România. Unii îşi construiesc case din diferenţele de preţ", a spus Vlad Filat în mai 2010. În luna iunie, autorităţile au promis că în cel puţin două săptămâni, medicamentele se vor i