Concursul “ Cel mai bun vin de pe plaiuri alexăndrene”, aflat la a treia ediţie, a strâns astăzi la Clubul Pensionarilor 14 producători de vin care au venit să demonstreze că ştiu secretul unui vin bun.Competiţia organizată de Primăria Alexandria şi Asociaţia Zărzean a fost jurizată de reprezentanţi ai instituţiilor publice din oraş care au degustat 17 soiuri de vin.
Viticultori cu experienţă de zeci de ani, alexăndrenii veniţi astăzi la concurs s-au întrecut, care mai de care, în a emite teorii despre secretul celui mai bun vin. Cu toţii au căzut de acord că secretul unui vin bun pleacă de la tăiatul viei şi se opreşte la îmbuteliatul licorii şi depozitarea sticlelor. “ Sunt multe secretele unui vin bun. Eu am avut vie de mic copil, am învăţat de la părinţii mei cum se face vinul. Pentru un vin bun trebuie să ai grijă cum tai via, cum o stropeşti, să o stropeşti în ziua care trebuie, nu o zi mai târziu. Trebuie să ţii cont de vreme, de ploaie. Se face numai cu zdrobitor manual, se măsoară mustul cu mustiometrul. Îl ţii în sticle, culcate, la o temperatură anume constantă, de 4-5 grade”, ne-a spus Gheorghe Şerban, un viticultor de 70 de ani care a participat la toate ediţiile, şi a câştiga în ultimii doi ani. Hobby-ul de viticultor e greu, costisitoar, dar merită au mai concluzionat participanţii la concurs.
“Pentru mine e un hobby, cheltui anual cam 2500-3000 de lei cu via, am 30 de arii de vie, cea mai bună vie din oraş. Iau oamenii şi îi plătesc să o muncească. Am făcut anul trecut 1450 de litri de vin. Cel mai bun vin. L-am vândut cu 7,5 lei litrul, au venit să ia cu vadra, de bun ce a fost”, ne-a spus un alt producător de vin, Marcel Capeţ. Viticultorul spune că cel mai bun vin iese atunci când toate boabele de struguri se iau la mână : “ Trebui să iei bob cu bob la mână, să verifici să nu fie vreun bob stricat. Aşa se face , dacă vrei un vin bun”, a m