Aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen ar putea avea loc, cel mai devreme, în luna octombrie, ceea ce înseamnă, practic, că a fost amânată pentru o dată nedefinită, comentează cotidianul german Die Welt, citat de site-ul Novinite, informează Mediafax.
Cotidianul citează declaraţiile ministrului ungar de Interne, Sandor Pinter, în faţa unei comisii din cadrul Parlamentului European, care a afirmat marţi că eşecul Bulgariei de a institui un control suficient de strict la graniţă va împiedica aderarea celor două state la Schengen, prevăzută iniţial pentru martie 2011.
Extinderea zonei Schengen trebuie aprobată în unanimitate în Consiliul European. Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, vrea să promoveze o aderare mai rapidă a celor două ţări, scrie Die Welt.
Cotidianul subliniază, de asemenea, că Guvernul bulgar a promis să întrunească toate condiţiile necesare până în martie, şi aminteşte poziţia ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit căruia aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar fi prematură în acest moment.
În ultimele săptămâni ale 2010 şi începutul lui 2011, state membre importante din cadrul UE - în special Franţa, Germania, Austria, Olanda, Finlanda - şi-au exprimat opoziţia faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, afirmând că acestea încă se confruntă cu dificultăţi în implementarea cerinţelor tehnice şi asigurarea controlului la graniţe.
Totodată, înaintea aprobării sau refuzării aderării la zona Schengen a României şi Bulgariei, deputaţii europeni solicită să aibă acces la rapoartele de evaluare finale şi la recomandările făcute de fiecare ţară. Deputaţii au criticat refuzul Consiliului de a acorda accesul la aceste documente tuturor membrilor Parlamentului European, considerând că acordul comisiei parlamentare trebuie dat în deplină cunoştinţă de cauză a faptelor.