Eveniment cultural la Paris. Pinacoteca din capitala Franţei, instituţie privată, şi-a inaugurat miercuri o nouă aripă şi profitând de ocazie şi-a afişat noile ambiţii. Pe de o parte să devină un adevărat muzeu nu numai spaţiu de expoziţii temporare, pe de altă parte propunând vizitatorilor două colecţii venite din estul Europei.
"Asistaţi la naşterea unui muzeu. Nu mai suntem doar un spaţiu destinat expoziţiilor temporare" declara la vernisaj directorul Pinacotecii Marc Restellini. Dotându-se cu o colecţie permanentă bazată pe fondurile unor colecţionari privaţi, Pinacoteca dă o lovitură peisajului muzeal parizian.
Pe cei 3 mii de metri pătraţi proaspăt reamenajaţi alături de cei două mii déjà existenţi, instituţia din Place de la Madeleine propune amatorilor de artă 95 de tablouri puse la dispoziţie de diverşi colecţionari privaţi: de la Tintoretto la Jackson Pollock, trecând prin Claude Monet, tablourile vin din ţări şi epoci foarte variate.
Colecţionari din Franţa, Italia, SUA şi Japonia au împrumutat Pinacotecii pariziene pentru perioade de la un an la 15 ani diverse opere de artă. Totul gratis dar cu condiţia ca respectivele tablouri să fie arătate publicului.
Pentru a-şi celebra naşterea în calitate de "muzeu", Pinacoteca propune timp de 4 luni două colecţii fabuloase fondate de două familii celebre din estul Europei. Prima, creată de dinastia Romanov, fondatoarea muzeului Ermitaj din Sankt-Petersbourg. O sută de opere achiziţionate începând cu regnul lui Petru cel Mare, sunt expuse în aceste zile la Paris. Ţarul a cumpărat Rembrandt, Jan Steen. Ecaterina a doua va achiziţiona Rubens şi Van Dyck în timp ce nepotul împărătesei se va lăsa sedus de pictura spaniolă. În sfârşit, ţarul Nicolae întâi va reveni la operelor marilor italieni printre care Titiano va ocupa un loc aparte.
A doua familie domnitoare est-europeană, mare am