În timp ce taxa de desfacere a căsătoriei la instanţa de judecată este de 39 de lei, la Primărie costă de 13 ori mai mult. Consilierii locali au votat un proiect de hotărâre la ultima şedinţă ordinară prin care au stabilit ca taxa pe divorţ, în cazul în care părţile cad de comun acord, să fie 500 de lei.
Legea Micii Reforme în Justiţie nr. 202/2010, ce i-a făcut pe magistraţi să se bucure că vor scăpa de o parte din dosare, şi aşa peste volumul de muncă suportabil, se dovedeşte a fi fără efect în faţa tarifelor practicate de Judecătoria Focşani.
Noua lege prevede că desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, în cazurile în care nu există copii minori, poate fi făcută de la 1 ianuarie 2011 şi de ofiţerul stării civile sau de notarii publici, nu doar de instanţă.
Ghidaţi după tariful de 620 de lei (cu tot cu TVA) stabilit de Uniunea Naţională a Notarilor Publici pentru divorţurile oficiate de Birourile Notariale din toată ţara, aleşii locali focşăneni au stabilit ca taxa percepută de ofiţerul stării civile să fie 500 de lei.
Ba mai mult, consilierul Vasile Pintilie a propus un amendament la proiect prin care solicita ca taxa să fie chair de 2.000 de lei, iar cea pentru schimbarea numelui 1.000 de lei de la 200, cât a fost votată în final.
„Dacă tot stabilim taxa pe divorţ eu zic să o majorăm la 2.000 de lei ca să aducem bani la buget", a opinat acesta în plenul Consiliului Local. Meluş Nazîru, şeful Serviciului Impozite şi Taxe din Primărie, le-a amintit aleşilor locali că tariful perceput de notari este 620 de lei, aceştia votând proiectul iniţial.
La judecătorie, tarif de 13 ori mai mic
Notarii sunt invidioşi pe aleşii locali întrucât aceştia pot încasa banii fără să perceapă TVA dar nu pot scădea tariful din cauza deciziei luată de Uniunea Notarilor Publici la nivel naţional.
„Şi noi avem tot 500 de lei dar noi suntem