Ajutoarele sub formă de alimente de bază pe care le primeşte România de la Comunitatea Europeană continuă să fie nişte afaceri de zile mari pentru firmele care se ocupă de ambalarea şi distribuirea aceste stocuri de intervenţie comunitare, destinate şomerilor, pensionarilor şi persoanelor cu venituri mici.
Deşi miza este extrem de mare, fiind vorba de valori de ordinul milioanelor de euro, pentru România un număr suspect de mic de firme de profil s-au arătat interesate de această afacere cu un potenţial de câştig enorm, aşa că licitaţiile de adjudecare a contractelor pentru ambalare şi distribuire au fost câştigate în urma unor adjudecări la care au participat patru sau chiar două firme. Din cauza concurenţei reduse, şi costurile totale au fost extrem de mari.
O afacere de milioane
România a primit, anul trecut, în cadrul Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate, cantităţi foarte mari de alimente de bază, stocate în depozite din ţările europene, în aşa-numitele stocuri de intervenţie ale Comunităţii Europene. În total, a fost vorba de 135.555 de tone de cereale, 4.500 de tone de lapte praf şi 5.577 de tone de zahăr.
Beneficiarii sunt cei care trăiesc din ajutor social, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, pensionarii cu pensie sub 400 de lei pe lună şi persoanele cu handicap. “Tainul” personal este de 14 kilograme de făină, şapte kilograme de mălai, opt - zece pachete de paste făinoase, 13 - 14 pachete de biscuiţi, un kilogram de zahăr şi un kilogram de lapte praf.
În Timiş s-au distribuit 876 de tone de făină, 433 de tone de mălai, 221 de tone de paste, 83 de tone de biscuiţi, 80 de tone de zahăr şi 71 de tone de lapte praf
Din cantităţile iniţial repartizate României, ce a ajuns ca produs final la categoriile defavorizate, a fost vizibil diminuat. Ideea,