Danezii de la Vestas, liderul mondial al tehnologiei pentru parcuri eoliene, cu afaceri de peste 6 miliarde de euro în 2009, au decis anul aceasta să deschidă o reprezentanţă în România în contextul în care compania deja a vândut turbine cu o capacitate de 450 MW pentru investiţii în Dobrogea. După cercetări de 6 ani de zile, Vestas spune că acum este momentul pentru a-şi începe dezvoltarea pe piaţa locală.
"România s-a aflat pe radarul nostru în ultimii 5-6 ani de zile, dar abia acum am luat decizia de a deschide un birou local. Este o decizie care dovedeşte că piaţa locală a ajuns la o anumită maturitate. Ne aflăm în locul potrivit la momentul potrivit. România este cea mai promiţătoare ţară din Europa de Est", spune Hans Jorn Rieks, preşedinte al Vestas pentru Europa Centrală. Potrivit împărţirii businessului Vestas, din regiunea est-europeană fac parte ţări precum Bulgaria, Ucraina sau Rusia. Biroul din România are 31 de angajaţi care sunt localizaţi în Bucureşti şi în Constanţa.
Două probleme pentru paradisul eolian: legislaţia este un "fiasco", iar reţeaua este prea mică. Ce spun investitorii?
Un an bun
Anul trecut, România a înregistrat un salt spectaculos în ceea ce priveşte turbinele eoliene montate, ajungând la finalul lui 2010 să fie peste 450 MW instalaţi faţă de un bilanţ al anului 2009 de numai 14 MW. Potrivit specialiştilor din piaţă, nivelul de turbine noi montate anul trecut ar putea fi depăşit anul acesta, pe lista investitorilor fiind grupuri de talie mare, aşa cum sunt cehii de la CEZ, italienii de la Enel sau spaniolii de la Iberdrola.
"De exemplu, anul trecut în Germania s-au montat circa 2.000 MW în parcuri eoliene noi. În Bulgaria numai 100 MW, iar în Polonia circa 420 MW. Cu bilanţul de anul trecut, România se află undeva la mijlocul clasamentului, dar pe primele locuri în ceea ce priveşte potenţialul de d